radiatoren

De tijd van de klassieke (en vaak lelijke) radiator is ver vervlogen. U kiest tegenwoordig een radiator op maat van het benodigde vermogen én uw esthetische wensen. We zien de laatste jaren een hevige uitbreiding van de mogelijkheden: verticale, horizontale of zelfs (half)ronde radiatoren en een veelheid aan designs voor frontpanelen moeten ervoor zorgen dat de radiator de beschikbare ruimte niet negatief beïnvloedt én dat hij naadloos opgenomen wordt in het interieurontwerp. Of er net een accent in vormt.

Zaak is natuurlijk om een radiator met voldoende vermogen te kiezen. Dat geldt ook voor de badkamer. Kiest u voor een exemplaar dat meteen als sneldrogend handdoekrek kan dienen?

l

tip

Een warmtepomp verbruikt weinig energie in verhouding tot de hoeveelheid warmte die ze levert. De jaarlijkse verbruikskost ligt dan ook veel lager dan bij een verwarmingsinstallatie op stookolie of aardgas. Goed voor het milieu, goed voor de spaarpot! De warmtepomp is dus een milieuvriendelijk alternatief voor een klassieke verwarmingsinstallatie.

ketels en boilers

Op vlak van verwarmingstechnologie vormen evoluties elkaar in snel tempo op. Rendement, zuinigheid en esthetiek zijn in belangrijke manier tekenend voor de ontwikkelingen van de laatste jaren. Zeker gezien de premies die aangeboden worden, verleiden de fabrikanten de kopers met het groene aspect van hun producten.

Ook het streven naar efficiënt plaatsgebruik heeft geleid naar de ontwikkeling van bijvoorbeeld wandketels, waardoor aparte stookruimtes niet langer noodzakelijk zijn.

De enige beste tip is: laat u adviseren door iemand die op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen én regelgeving. Binnen een periode van een jaar kan er veel veranderen. Maar wees gerust: kiezen voor een moderne installatie is ook kiezen voor toekomstgerichte zekerheid. Want de meeste fabrikanten lopen een mooi stukje voor op de regelgeving!

Kijk alleszins naar het Optimaz (elite) label voor stookolieketels en het HR+ (top) label voor (condensatie)gasketels. En we sluiten niet uit dat in de nabije toekomst ook alternatieve energiebronnen hun opwachting maken.

I

vloerverwarming

Terwijl vloerverwarming enige tijd geleden nog kostelijk en moeilijk te installeren was, zijn we ook daar weer tot nieuwe inzichten gekomen. De huidige generaties vloerverwarming zijn erg energie-efficiënt, vrij makkelijk te installeren en eenvoudig in onderhoud. De verwarmingselementen worden daarbij in de vloer geplaatst, dus radiatoren nemen helemaal geen plaats meer in. Door de uiterst goede verdeling van de warmte is er ook een veel aangenamer 'klimaat' in een ruimte met vloerverwarming.

In de badkamer? Ook daar is vloerverwarming zeker een optie. We zien zelfs enkele elektrische systemen opduiken.

reglementering

Maar al te vaak zien we bij klanten oude systemen die zelfs ronduit gevaarlijk zijn. Nog niet zo lang geleden was de regelgeving quasi onbestaand. Voor elke renovatie bekijken we dan ook de bestaande situatie en zullen deze aanpassen in functie van veiligheid en regelgeving. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan het plaatsen van gesloten ketelsystemen en afzuigsystemen om elke kans op de introductie van verbrandingsgassen in de ruimte te vermijden.

'Regelgeving' is uiteraard een dynamisch gegeven. We beschouwen het dan ook als onze plicht om steeds op de hoogte te zijn van de laatste beslissingen. Alleen zo kunnen wij u van correct advies voorzien.